قبل از سال ۱۹۱۰، هیچ خودرویی از شیشه جلو برای جلوگیری از صدمات در تصادف استفاده نمیکرد. اما از سال ۱۹۱۰ تا ۱۹۴۰، خودروها از شیشههای چند لایه در جلو خودرو استفاده میکردند که در تصادفات، باعث بیرون آمدن شیشه از جای خود می شد. در پایان سال ۱۹۴۰، تولید اولین شیشه جلو از جنس شیشه فشرده انجام شد. در یک حادثه رانندگی، این شیشهها به هزاران تکه شکست. به همین دلیل امروزه این نوع شیشه فقط در پنجرههای کناری خودرو استفاده میشود. در نهایت، شیشههای جلوی ورقه ورقه که از لایههای یک در میان از پلی کربنات و شیشه طراحی و تولید شدند.
این شیشهها ایمن بودند و از دو صفحه شیشهای با یک لایه میانی از جنس پلیبوتیرال وینیل که در برابر پارگی مقاوم و انعطافپذیر است، ساخته شدهاند. در صورت وقوع تصادف، لایه میانی باعث میشود تا تکههای شیشه در جای خود حفظ شده و شیشه جلو ثابت بماند و در دید راننده اختلالی ایجاد نشود. به دلیل مقاومت بالای این شیشهها، بستن کمربندهای ایمنی ضروری است.
اجباری شدن استفاده از شیشه های جلو اتومبیل
قبل از ژانویه 1983، شیشه جلویی چند لایه به دلایل داشتن ایمنی مناسب اجباری شد. بنابراین استانداردهای اولیه این نوع شیشه ها باید رعایت و تایید می شدند. اکنون برای بررسی میزان دید باقی مانده پس از شکستن شیشه جلو، مقاومت در برابر ضربه سر راننده و سرنشین خودرو، مقاومت در برابر تغییرات محیطی از جمله دما، رطوبت و همچنین مواد شیمیایی و پاک کننده، قابلیت نوری،انتقال نور و تغییر شکل، یا انعکاس اشیاء هنگام مشاهده از پشت شیشه، باید آزمایش های استانداری که موجود است روی سطح شیشه انجام شود.
بهبود یافتن شیشه اتومبیل با پیشرفت تکنولوژی
در سالهای اخیر، فناوری شیشه اتومبیل بهبود یافته و شیشههای دو جداره با فیلمهای پلیمری بسیاری ترکیب شدهاند. همچنین، شیشههای پشتی اتومبیل نیز به شیشههای دو جداره تبدیل شدهاند و دارای امکاناتی مثل سیستم های گرمایشی و خنک کننده شیشه هستند. در دهه ۱۹۹۰، شیشههای دو جداره به همراه فیلمهای پلیمری لایهای و سیستمهای گرمایشی و خنک کننده وارد بازار شدند. این نوع شیشهها، همانند شیشههای سه جداره، امکانات امنیتی بیشتری را برای سرنشینان اتومبیل فراهم میکنند. تاریخچه شیشه اتومبیل نشان میدهد که این تکنولوژی از یک شیشه ضعیف و حساس به ضربهها، به یک شیشه پر مقاومت و ایمنی بسیار بالا تبدیل شده است. همچنین، شیشه اتومبیل دارای امکانات امنیتی بیشتری شده است و همواره شرکت های تولید کنند برای بیشتر شدن امنیت سرنشینان خودرو همچنان در تلاش هستند.
شناخت انواع شیشه اتومبیل
در ابتدا، میخواهیم درباره مدلهای مختلف شیشههای خودروها صحبت کنیم. در واقع، شیشههای مختلفی در انواع خودروها استفاده میشود، بدون توجه به اینکه برای کدام کمپانی خودروسازی باشد. این شیشهها در بخشهای مختلف بدنه خودرو مانند جلو، عقب و کنارها نصب میشود. اندازه و شکل شیشههای استفاده شده در خودروها متفاوت است. شیشههای جلو و عقب بزرگترین شیشههای استفاده شده در یک خودرو هستند. همچنین، ابعاد و طراحی شیشهها در خودروهای مختلف نیز متفاوت است. که در زیر به آن ها اشاره خواهیم کرد.
- شیشه لمینت
شیشه لمینت، یک نوع شیشه چند لایه است که به وسیله فشار و دما، دو یا چند لایه شیشه معمولی با یک یا چند لایه پلیمری، پی وی بی، به هم فشرده میشود تا شیشه لمینت شکل گیرد. شیشه لمینت برای جلو ماشین استفاده می شود و دارای سه لایه است، یعنی دو لایه شیشه همراه با یک لایه پلیمری در وسط. ضخامت طلق وسط نیز میتواند متفاوت باشد.
مواد اولیه در حالت ذوب گرم شده و روی حمام قلع مذاب ریخته میشود و طی چند فرآیند شیشهها به وجود میآیند و به شکلهای مورد نظر بریده میشوند. سپس مراحل لمینت کردن روی شیشه صورت می گیرد. در طی این فرآیند، دو یا چند ورق شیشه با یک لایه داخلی از پلی وینیل بوتیرال PVB با هم پیوند داده می شوند. برای اینکه این لایه ها بتوانند بسیار مستحکم و مقاوم در برابر پارگی باشند، در کوره های مخصوص تحت فشار قرار می گیرند. این لایه ها کاملا بدون رنگ هستند و نقش آن ها به عنوان یک فیلتر ماورا بنفش است. در نهایت شیشه جلو اتومبیل کاملا آماده است و می توان آن را روی بدنه خودرو نصب کرد.
شیشههای لمینت دارای ضریب ایمنی بالا هستند و به دلیل اتصال یکپارچه بین اجزای شیشه، از شکستن و تراکم شیشه خودرو به دلیل نیروی خارجی یا فشار جلوگیری میکنند. در برخی خودروهای لوکس مانند جنسیس سدان و ولوو xc90 از این نوع شیشه برای شیشههای جانبی استفاده می کنند تا ضریب ایمنی به شکل قابل توجهی بالا رود.
- شیشه سکوریت
بیشتر اتومبیل ها در قسمت عقب و جانبی از شیشه های سکوریت یا نشکن استفاده می کنند، زیرا این نوع شیشه در صورت شکستن، آسیب جدی به افراد داخل ماشین نمی رساند. شیشه های سکوریت پس از شکل دادن و برشکاری، با حرارت 600 تا 800 درجه سانتیگراد سرد شده و استحکام و مقاومت آنها تا پنج الی ده برابر افزایش می یابد. این شیشه ها، در صورت ضربه شدید، به قطعات کوچک بدون لبه تیز و برنده تبدیل می شوند که باعث کاهش آسیب به سرنشینان می شود.
- شیشه المنت دار
برای افزایش دید راننده در هنگام بارش باران و برف، خطوط مشکی رنگی بر روی شیشه به عنوان گرمکن استفاده میشود. این خطوط بیشتر در مواقعی مورد استفاده قرار میگیرند که شیشه خودرو به دلیل شرایط جوی نامساعد، یخزدگی یا بخار میشود. با روشن شدن سیستم برق خودرو، جریان برق به این خطوط میرسد و با ایجاد گرما، قطرات شبنم و باران محو میشوند و دید راننده بهبود مییابد. همچنین، شیشههای عقب تمامی خودروها و برخی شیشه روی ستون خودرو مثل تویوتا پرادو دارای چنین شیشه ای هستند.
علت وجود نوار سیاه رنگ دور شیشه اتومبیل و کاربرد آن؟
فریت frit به نوار سیاه رنگی گفته میشود که دور شیشههای اتومبیل قرار میگیرد و از چسب نگهدارنده شیشهها در برابر اشعه خورشید محافظت میکند. این نوار از جنس سرامیکی است و علاوه بر اینکه زیبایی به پنجرهها میدهد، از آسیب دیدن چسب نیز جلوگیری میکند. از طرف دیگر، اگر این نوار مشکی وجود نداشته باشد، چسب شیشه باعث صدمه دیدن ظاهر ماشین می شود.
به دلیل اینکه نوارهای سیاه دور شیشه سریعاً گرم میشوند، منجر به شکست شیشه ماشین میشوند. بنابراین، نقاطی سیاه اضافه شدهاند تا دمای به دور شیشه به تدریج منتقل شود، به طوری که حرارت روی یک نقطه متمرکز نشود و به صورت یکنواخت روی شیشه اتومبیل پخش شود.
بین شیشه های اتومبیل چه تفاوت هایی وجود دارد؟
همانطور که گفته شد، شیشه های جلو که از لایه محافظ P.V.B استفاده می کنند، خرده های شیشه را حفظ کرده و به دلیل چسبندگی به سطح در مواجهه با نیرو یا فشار خارجی، از پخش شدن آن به سرنشینان جلوگیری می کنند. شیشه های عقب و کناری از شیشه سکوریت ساخته شده و بسیار مقاوم هستند، اما در اثر ضربه به قطعات کوچکی تبدیل می شوند که لبه های تیز ندارند و آسیبی به سرنشینان وارد نمی کنند. در برخی خودروها لوکس از شیشه های لمینت در شیشه های جانبی و عقب استفاده می شود.
ترمیم کردن شیشه های اتومبیل
تعمیر شیشه خودرو تعمیر خوردگی شیشه به معنی ترمیم ترک شیشه خودرو است که به منظور جلوگیری از پخش شدن ترک و شکستگی و بهبود وضعیت شیشه لمینت انجام می شود. ابتدا برای جلوگیری از بیشتر شدن شکستگی یا ترک، تا زمانی که کارشناسان تعمیرات را در محل انجام ندهند، خودرو نباید جابجا شود، تعمیرات شیشه اتومبیل با تزریق مواد رزینی و اشعه ماوراء بنفش انجام می شود. اگر ترک شیشه یا خوردگی سنگ قابل تعمیر باشد، تعویض شیشه ترجیح داده نمی شود زیرا هزینه کمتری دارد و نیازی نیست نگران آب بندی شیشه باشید. برای انجام این کار نیاز به تجربه و استفاده از وسایل مخصوص و حرفه ای است. پس حواستان باشد برای انجام این کار خودسرانه عمل نکنید، زیرا اگر ترمیم شیشه به درستی صورت نگیرد امکان ترمیم دوباره آن وجود نخواهد داشت.
دودی کردن شیشه های اتومبیل
برای دودی کردن شیشه، دو دلیل اصلی وجود دارد: اولاً، زیبایی ظاهری و دوماً، جلوگیری از تابش نور خورشید به داخل کابین خودرو. این کار میتواند به دو صورت انجام شود؛ یا با استفاده از برچسب دودی سولار روی شیشههای خودرو یا با استفاده از شیشه دودی فابریک و جایگزینی آن با شیشههای سبز خودرو.
باید توجه داشت که خرید شیشههای فابریک دودی سولار هزینه اولیه بالا و ماندگاری بیشتری دارد، در حالی که برچسبهای دودی سولار هزینه اولیه کمتری خواهند داشت ولی طول عمر این برچسب ها پایین است و با گذشت زمان کمرنگ شده و خاصیت خود را از دست می دهند.
سخن پایانی
استفاده از شیشه خودرو در صنعت خودروسازی باعث ایجاد یک محافظ بین فضای داخلی کابین و محیط بیرون از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این قسمت مهم بدنه خودرو به عنوان یک عایق می تواند از جان سرنشینان محافظت کند و از آسیب رساندن به قسمت های داخلی خودرو در اثر باران، برف، گرما ، سرما و … جلوگیری کند. مجموعه ما با سال ها تجربه و تخصص در زمینه فروش انواع شیشه های اتومبیل های لوکس خارجی و ایرانی توانسته است که همیشه لبخند رضایت را برای مشتریان خود به ارمغان آورد. علاوه براین، متخصصان ما خدماتی همچون دودی کردن شیشه و ترمیم شیشه های شکسته را با بهترین کیفیت و قیمت مناسب در کوتاه ترین زمان ممکن انجام خواهند داد.